Vind een locatie bij u in de buurt

 

Natuurlijk spelen: een bewuste keus

 

In plaats van standaard speeltoestellen hebben steeds meer tuinen van onze kinderopvanglocaties natuurlijke elementen zoals verhard en onverhard terrein, boomstammetjes, heuvels, wegkruiphoekjes, zandbak, water, schaduwdoek of overkapping, een kruipbuis, een glijbaan, een wilgentenentent, veel groen, een spannend slingerpad, fruitbomen, vlinderstruiken, een moestuin.


Onbegrensde mogelijkheden

Buiten spelen is niet alleen leuk en gezond. Het is simpelweg heel belangrijk voor de ontwikkeling van elk kind. Buiten is alles anders dan binnen: de ruimte wordt telkens op een andere manier begrensd. Buiten is het niet altijd droog en warm. Er zijn andere geuren, kleuren en materialen. Dingen die je wel of toch beter maar niet kan aanraken of eten. De ondergrond is niet altijd mooi vlak, maar kan allerlei hobbels of zelfs complete obstakels hebben.

Kinderopvang OOK wil de kinderen alle mogelijkheden van buiten zijn het liefst dagelijks laten ervaren. De kinderen kunnen zelfstandig of met begeleiding van de pedagogisch medewerkers op ontdekkingstocht gaan en de onbeperkte mogelijkheden van de elementen van de natuur ervaren: schilderen met zand, bladeren vangen in de wind, met water spelen in de groepsruimtes, planten laten groeien en je eigen aardbeien kweken, boomhutten maken, dieren van dichtbij bekijken, stampen in de plassen of ontdekken dat je van zand en water modder kunt maken. De mogelijkheden zijn eindeloos, niet op de laatste plaats omdat je de natuur heel makkelijk mee naar binnen kan nemen.


Effect op de diverse ontwikkelingsgebieden

  • De motorische ontwikkeling wordt gestimuleerd, omdat kinderen de mogelijkheden van de buitenruimte mogen verkennen met vallen en  opstaan.
  • Dit levert een positieve bijdrage aan het zelfvertrouwen van het kind: het maakt ze zelfstandig, vergroot hun zelfoplossend vermogen en kan  grotere ongelukken op latere leeftijd voorkomen.
  • De zintuiglijke ontwikkeling wordt gestimuleerd doordat er van alles te zien, voelen, ruiken en misschien zelfs te proeven is.
  • De sociale ontwikkeling wordt gestimuleerd doordat het materiaal buiten uitdaagt tot samen spelen, samen op ontdekkingstocht gaan.
  • Maatschappelijke betrokkenheid: kinderen zijn de burgers van de toekomst, waarin een duurzame wereld steeds belangrijker begint te worden.