Vind een locatie bij u in de buurt

 

Sterrenschool Apeldoorn en Dalton Sterrenschool de Vliegenier

Een volwaardige sterrenschool is een concept waarin onderwijs en kinderopvang hand in hand gaan. Een Sterrenschool is namelijk 50 weken per jaar, elke werkdag van 7.00 tot 19.00 uur geopend.


KDV De Kindertuin is onderdeel van de Sterrenschool Apeldoorn en KDV De Toermalijn van Dalton Sterrenschool de Vliegenier.
Sterrenschool Apeldoorn/De Vliegenier biedt vijf sterren onderwijs en opvang aan de kinderen en biedt ouders ruimte. In de Sterrenschool wordt in de opvang en in het onderwijs ontwikkelingsgericht gewerkt. Hier sluit de methode Kaleidoscoop naadloos op aan. Bij de Sterrenscholen werken kinderopvang en onderwijs gezamenlijk aan de ontwikkeling van het kind. Doordat de pedagogisch medewerkers van het kinderopvangdeel ook werkzaam zijn / actief betrokken zijn bij het onderwijs geldt één pedagogisch klimaat en cultuur, waardoor het verblijf voor de kinderen de hele dag veilig en vertrouwd is. 


voor meer informatie over de Sterrenscholen, kijk op www.sterrenschoolapeldoorn.nl en/of www.obsdevliegenier.nl


Sterrenschoolconcept

Het Sterrenschool-concept is in 2008 ontwikkeld door een landelijke denktank die het antwoord heeft gezocht op de volgende vraag: “Als we vandaag met een schone lei mochten beginnen, hoe zouden we het basisonderwijs er dan laten uitzien?”. De conclusie is dat het hoog tijd is voor een vijf sterren aanpak waarbij een totaalpakket van onderwijs en kinderopvang wordt aangeboden.

Sterrenschool Apeldoorn en Dalton Sterrenschool De Vliegenier zijn onderdeel van het samenwerkingsverband ‘Sterrenscholen Apeldoorn’. Het samenwerkingsverband is een initiatief van Kinderopvang OOK en Leerplein055. Sterrenschool Apeldoorn was de eerste sterrenschool in Apeldoorn en startte in augustus 2010. De tweede Sterrenschool van Apeldoorn is Dalton Sterrenschool De Vliegenier in nieuwbouwwijk Zuidbroek. De Vliegenier is het schooljaar 2012 als volwaardige sterrenschool gestart. In het schooljaar 2015-2016 is ook in de wijk De Maten een sterrenschool van start gegaan. Basisschool De Bongerd ontwikkelt zich tot een sterrenschool.


De vijf sterren van een sterrenschool 2.0

Het continurooster en de flexibiliteit in opvang en vakanties, dat is de bekendste ster van een Sterrenschool. Maar de andere vier zijn niet minder belangrijk.


De 5 sterren op een rij:

1. continurooster en flexibiliteit in opvang en vakanties
2. leren én opvang in één pedagogische omgeving
3. de nadruk ligt op rekenen, taal en lezen
4. voor ieder kind is maatwerk

5. binding met de buurt


Sterrenschool 2.2

Het samenwerkingsverband Sterrenscholen Apeldoorn maakt al sinds 2008 onderdeel uit van de landelijke denktank naar een leer- en leefklimaat voor kinderen van 0 tot en met 12 jaar. Deze ontwikkelingen staan natuurlijk niet stil. De ‘inhoud’ van de sterren is al meerdere keren aangescherpt op basis van de praktijk. Inmiddels is door de landelijke denktank versie 2.2 gerealiseerd waarbij veel aandacht is voor ICT als belangrijke component in het Sterrenschool onderwijs.